FAQ

Werken als studenten

Vragen van jobstudenten

Wat moet ik doen als ik als kind of jongere een opdracht heb?

Het simpele antwoord op bovenstaande vraag is: Kinderarbeid is in België verboden voor minderjarigen jonger dan 15 jaar, die nog niet hun eerste twee jaren voltijds middelbaar onderwijs hebben afgerond. Vanaf dan kunnen ze als jobstudent of werkstudent aan de slag.  

Maar op filmsets en podia zijn kinderen soms wél gevraagd. Hoe werkt dat dan? 

De uitzonderingen 

Op hetverbod op kinderarbeidbestaan twee uitzonderingen 

  1. Activiteiten die passen binnen het kader van de opvoeding of vorming van het kind: een kind mag bijvoorbeeld meehelpen in het huishouden, of met de muziekschool een optreden geven, zonder dat je hiervoor toestemming moet vragen. 
  2. Kinderen mogen meewerken als acteur, figurant, zanger, muzikant, danser of model. Dat kan voor een voorstelling zijn (bijvoorbeeld een ballet, opera, circusvoorstelling,…) of voor dans- zang of andere podiumwedstrijden. Ook opnamesvoor film, televisie, radio of reclame zijn toegestaan. Als model kunnen kinderen deelnemen aan fotosessies en modeshows. 

Maar eerst toestemming vragen... 

Bovenstaande uitzonderingen kunnen niet geregeld worden via een SBK zoals Amplo. Wij kunnen geen arbeidscontracten maken voor kinderen en jongeren onder de 15 jaar. Maar zo kan je dit wel regelen: 

  • Voor deze activiteiten moet je op voorhand toestemming vragen en krijgen! Er moet iemand worden aangesteld die op de “werkvloer” de kinderen begeleidten erop toeziet dat aan alle “arbeidsvoorwaarden” wordt voldaan. Deze persoon moet ook de aanvraag tot afwijking op het  verbod indienenbij de Algemene Directie Toezicht op de Sociale Wetten, ten laatste één maand voor aanvang van de activiteit. Wanneer een (deel van de) activiteit tijdens de schooluren plaatsvindt, moet bovendien de directeur van de school van het kind deze aanvraag mee ondertekenen. Je moet daarbij zeer goed kunnen motiveren waarom de activiteit niet buiten de schooluren kan doorgaan, zeker wanneer het om puur commerciële prestaties gaat.
  •  Uiteraard moeten de ouders of voogd van het kind toestemming geven. 
  • Ook wanneer de afwijking wordt toegestaan, zijn er een aantal strikte voorwaarden wanneer je met kinderen werkt.  Afhankelijk van hun leeftijd mogen kinderen maar een beperkt aantal dagen aaneensluitend werken, voor een maximum aantal dagen per jaar. Het aantal uren is evenzeer beperkt, en ze moeten voldoende pauzes krijgen. 
  • Op het aanvraagformulier moet je precies omschrijven wat voor geschenken of vergoeding het kind krijgt voor de prestatie. Wanneer het om geld gaat, moet de persoon die de aanvraag indient, dit storten op een geblokkeerde spaarrekening op naam van het kind. Dat geld mag pas vrijkomen op het moment dat het kind 18 jaar wordt. Zo’n vergoeding wordt niet als loon beschouwd: er moeten dus ook geen sociale bijdragen op worden betaald.  

Meer weten?        

Meer inlichtingen over de werktijden, toegestane vergoedingen en andere voorwaarden kan je vragen bij je regionale bureau voor Toezicht op de Sociale Wetten – je vindt het overzicht hier. Bij hen kan je ook de brochure “Wegwijs in de reglementering op kinderarbeid” aanvragen. 

Wanneer mag ik als jobstudent werken?

Om te mogen werken als jobstudent, moet je aan deze voorwaarden voldoen: 

  • Je bent 16 jaar of ouder. Of: je bent 15 jaar én je hebt de eerste twee studiejaren van het middelbaar onderwijs achter de rug.
  • Je bent jobstudent, dus je hoofdbezigheid is studeren: in het voltijds secundair of het hoger onderwijs (hogeschool of universiteit). Je studentenjob moet ondergeschikt zijn aan je studie.
    • Ga je deeltijds naar school? Dan kan je alleen als jobstudent werken voor een andere werkgever dan die waarbij je je praktische opleiding volgt op de werkplek én op momenten waarop je geen theoretische of praktische opleiding moet volgen. 
    • Volg je avondschool of een andere onderwijsvorm met beperkt leerplan? Dan kan je niet als jobstudent werken.
  • Je mag als jobstudent geen werkloosheidsuitkering of inschakelingsuitkeringontvangen. 

Of studeren je hoofdactiviteit is, valt soms moeilijk uit te maken. In deze gevallen val je bijvoorbeeld niet onder het jobstudentenstatuut:  

  • Je bent een gewone werknemer die een extra bacheloropleiding volgt; 
  • Je hebt al 12 maanden of meer voor je werkgever gewerkt en betaalt na 12 maanden de normale sociale bijdragen voor die werkgever. Voor een andere werkgever mag je nog wel werken als jobstudent. 

Twijfel je over jouw situatie? Neem dan contact op met je Amplokantoor. 

 

Waarom is werken als jobstudent zo voordelig?

De loonlasten voor een jobstudent zijn een stuk lager dan voor een niet-jobstudent. Dat is voor je werkgever goedkoper, maar ook voor jou: 

  • Je betaalt geen bedrijfsvoorheffing, het voorschot op belastingen dat je werkgever voor normale werknemers moet doorstorten aan de fiscus.
  • Je geniet van een lager RSZ-tarief. Als jobstudent betaalt 2,71% solidariteitsbijdrage (RSZ), als normale werknemer 13,07%. 

Maar… als jobstudent kan je geen officiële vakantiedagen opnemen en krijg je dus geen vakantiegeld uitbetaald.  

Wat is het minimumloon voor een jobstudent?

Er bestaat niet iets als één minimumloon voor alle jobstudenten in België. Je minimumloon hangt af van de sector of het bedrijf waarvoor je gaat werken. 

Twijfel je of jij een eerlijk loon krijgt? Neem dan contact op met je Amplokantoor. 

 

Hoeveel uren mag ik werken als jobstudent?

  • Op 1 januari van elk kalenderjaar krijg je als jobstudent een jobstudentcontingent: een saldo van 600 werkuren aan het voordelige jobstudententarief. Je jobstudentcontingent raadpleeg je op student@work. 
  • Is je jobstudentcontingent opgebruikt? Dan verlies je vanaf je 601ste werkuurbinnen hetzelfde kalenderjaar het statuut van jobstudent en word jewerkstudent. Op 1 januari van het volgende kalenderjaar kan je opnieuw jobstudent worden, op voorwaarde dat je voltijds student bent uiteraard.
  • Studeer je af in juni? Dan kan je nog tot 30 september van datzelfde jaar van het jobstudentstatuut blijven profiteren.  
    • Ga je na 30 september aan de slag bij je jobstudentenwerkgever? Dan mag je er niet dezelfde functie uitoefenen. In dat geval wordt je tijd als jobstudent beschouwd als een verdoken proefperiode en dat is verboden.

Wat gebeurt er als ik werkstudent word?

Deloonlasten voor een werkstudent liggen hoger dan voor een jobstudent. Daarom krijg je als werkstudent minder nettoloondan een jobstudent: 

  • Je betaalt 13,07% solidariteitsbijdrage (RSZ), zoals een gewone werknemer, en niet 2,71%, zoals een jobstudent.
  • Je betaalt bedrijfsvoorheffing, het voorschot op belastingen dat je werkgever voor normale werknemers moet doorstorten aan de fiscus. Werk je met Amplo, dan kies je zelf hoeveel bedrijfsvoorheffing je betaalt bij je inschrijving in je Amplokantoor. Het percentage ligt tussen 11,11% en 30%. Meest gangbare percentage is 18%.
  • Verdien je op jaarbasis niet meer dan 10.160 euro netto (dat is het maximumbedrag voor inkomstenjaar 2023), dan krijg je jebedrijfsvoorheffing integraal terug via je personenbelasting.
  • Als werkstudent krijg je vakantiegeld, als jobstudent niet. 

Vul ik een belastingaangifte in als job- of werkstudent?

  • Zodra je gewerkt hebt als jobstudent of werkstudent moet je een belastingaangifte invullen, ook als je uiteindelijk geen belastingen moet betalen.
  • Zodra je meer dan een bepaald bedrag hebt verdiend – voor inkomstenjaar 2024 ligt het brutobedrag, na afhouding van de sociale bijdragen op 14.514,29 euro – moet je belastingen betalen
  • Van zodra je als job- of werkstudent meer verdient dan een bepaald bedrag – voor inkomstenjaar 2024 ligt het nettobedrag, na afhouding van de sociale bijdragen op 7.290 euro (als je ouders samen belast worden) – ben je niet langer ‘ten laste’ van je ouders. ‘Ten laste zijn’ betekent dat je financieel afhankelijk bent van je ouders waardoor ze minder belastingen moeten betalen. Ben je niet langer ten laste, dan verliezen zij hun belastingvoordeel.

Ontvangen mijn ouders nog kinderbijslag wanneer ik werk als job- of werkstudent?

  • Je ouders krijgen altijd kinderbijslag als je jonger bent dan 18 jaar. Vanaf september van het jaar dat je 18 wordt, blijft dit recht behouden, onder bepaalde voorwaarden, tot je 25e.
  • In Vlaanderen geldt dat je ouders kinderbijslag blijven ontvangen zolang je minder dan 600 uur per jaar werkt als jobstudent.
    Van zodra je als werkstudent normale RSZ en bedrijfsvoorheffing betaalt, mag je tot 80 uur per maand werken. Werk je meer dan 80 uur? Dan valt voor die maand je kinderbijslag of groeipakket weg. Het Vlaams gewest checkt die uren elk kwartaal.
    Betaal je sociale bijdragen als zelfstandige in hoofdberoep? Dan hebben je ouders geen recht meer op het groeipakket.
  • In Brussel Hoofdstedelijk Gewest mag je tijdens de zomervakantie (juli, augustus en september) onbeperkt werken als je daarna nog verder studeert. De rest van het jaar mag je telkens maximaal 240 uur per kwartaal werken. Ook als werkzoekende schoolverlater geldt de limiet van 240 uur per kwartaal. Wanneer je die niet overschrijdt, heb je nog maximaal 360 dagen recht op kinderbijslag.
  • In Wallonië mag je tijdens de zomervakantie (juli, augustus en september) onbeperkt werken als je daarna nog verder studeert. De rest van het jaar mag je telkens maximaal 240 uur per kwartaal werken. 
    Betaal je sociale bijdragen als zelfstandige in hoofdberoep? Dan moet je een verklaring op eer afleggen waarin je vermeldt hoeveel uren je hebt gewerkt in elk kwartaal. Als deze de 240 uur overschrijden, ontvang je voor dat kwartaal geen kinderbijslag. 

Nuttige links voor jobstudenten

Welke info heeft Amplo nodig voor het opmaken van een jobstudentencontract?

Onderstaande info bezorg je aan je Amplo-consulent vóór je aan het werk gaat:

  • De juiste facturatiegegevens van je opdrachtgever:
    • de officiële (bedrijfs)naam,
    • het adres van de maatschappelijke zetel 
    • een ondernemings- of btw-nummer 
    • een contactpersoon die op de hoogte is van je tewerkstelling.
  • De datum of data waarop je zal werken.  
    • Amplo kan geen contracten maken voor of aanpassen naar data in het verleden.  
  • Je uurrooster 
    • Hoeveel uren werk je? 
    • Wanneer begint en eindigt je job? 
  • Jewerklocatie 
    • Heeft de locatie hetzelfde adres als de maatschappelijke zetel? Of werk je elders? 
  • Je functie 
  • Het afgesproken factuurbedragen afspraken over onkosten 
  • Eventueel een referentievoor op de factuur (bijvoorbeeld: een projectnaam) 

Breng nu je Amplo-consulent op de hoogte over je studentenjob. 

DEVELOPMENT